Terug naar kaart

Documenten Hendrika Smit:

   Bewerking huwelijksakte 21-06-1877,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Velsen huwelijken 1877 akte nr. 25.
Heden, den één en twintigsten Junij achttien honderd zeven en zeventig, zijn voor mij, ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente VELSEN, in het huis der gemeente verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan: Hendrikus van Leen, oud zes en twintig jaren, bankwerker, geboren te Dordrecht, en wonende te Velsen, onlangs te Utrecht, meerderjarige zoon van Johan Lodewijk van Leen, gasfitter, en van Pieternella van Kuilenburg, zonder beroep, beide wonende te Almelo, en Hendrika Smit, oud zeventien jaren, zonder beroep, geboren te Kampen, en wonende te Velsen, minderjarige dochter van Hendrikus Ferdinandus Smit, bankwerker, en van Femmigje Evenaar, zonder beroep, beide wonende te Velsen, en beide alhier tegenwoordig en toestemmende.
En hebben zij tot dat einde aan mij overgelegd: 1e. de geboorte-akten van partijen, 2e. eene authentieke acte houdende de toestemming van de ouders van den contractant tot het aangaan van dit huwelijk; 3e. het bewijs dat contractant heeft voldaan aan de pligten van den Natioanale Militie.

En hebben de openbare afkondigingen van het voorgenomen huwelijk plaats gehad, blijkens het register van huwelijks-afkondigingen dezer gemeente, op Zondagen, den derden Junij en den tienden Junij, beide deze jaars, welke onverhinderd zijn afgeloopen, alsmede te Utrecht blijkens overgelegd bewijs.
Waarna ik hun heb afgevraagd, of zij elkander aannnemen tot echtgenooten en getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn, hetwelk door hen uitdrukkelijk met ja, beantwoord zijnde, heb ik in naam der wet uitspraak gedaan dat zij door het huwelijk zijn vereenigd,

en zulks in tegenwoordigheid van: Welten Frederik Wolters, oud acht en twintig jaren, bankwerker, wonende te Velsen; niet aan partijen verwant, Thomas Evenaar, oud dertig jaren, schoenmaker, wonende te Kampen, oom van de contractante, Nicolaas Bosmuller, oud vier en twintig jaren, blikslager, wonende te Amstrdam, neef van de contractante en Gijsbert van Schenkel, oud veertig jaren, veldwachter, wonende te Velsen, niet aan partijen verwant.
En is hiervan opgemaakt deze akte, welke, na voorlezing, door ons is geteekend, met uitzondering van de contractante, die verklaarde niet te kunnen schrijven.

Aantekening op de akte:
Blijkens ontvangen mededeeling van den Ambtenaar van den burgerlijken stand te Haarlem van 25 Juni 1902 nr. 62/39 B.S. is bij vonnis op 18 Maart 1902 door de Arrondissements rechtbank te Haarlem gewezen, het huwelijk van de in nevenstaande akte vermelde personen, door echtscheiding ontbonden verklaard.
Velsen 1 juli 1902. De ambtenaar van den burgerljken stand.
   Bewerking scheidingsakte 23-06-1902,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Haarlem huwelijken 1902 akte nr. 244.
Op heden den drie en twintigsten Juni Negentien honderd Twee is aan ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem, namens Hendrika Smit, fruitvrouw, wonende te Haarlem, ter inschrijving aangeboden een vonnis door de Arrondissements Rechtbank te Haarlem den achttienden Maart Negentien honderd twee bij verstek gewezen waarbij het huwelijk tusschen genoemde Hendrika Smit, Eischeres, en Hendrikus van Leen, bankwerker, wonende te Haarlem, Gedaagde dat op den Een en Twintigsten Juni Achttien honderd Zeven en Zeventig te Velsen is voltrokken, door echtscheiding ontbonden verklaard, op grond van door Gedaagde jegens zijne Ehtgenoote gepleegde mishandelingen waardoor haar leven in gevaar wordt gebracht.
Bij dit vonnis is tevens geboegd een verklaring van den Heer Griffier bij de Arrondissements Rechtbank te Haarlem van den Achttienden April Negentien honderd twee houdende dat tegen het vonnis geen verzet op de ter Griffie van gemelde Rechtbank berust ende legister is aangeteekend.
En is hiervan door ons opgemaakt deze akte, en onderteekend.
   Bewerking huwelijksakte 18-02-1903,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Haarlem huwelijken 1903 akte nr. 36.
Op heden den achttienden Februari Negentien honderd Drie zijn voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem, in het huis der Gemeente verschenen tot het aangaan van een huwelijk, waarvan de bij de wet gevorderde afkondigingen alhier hebben plaats gehad op den achtsten en den vijftienden dezer maand:
Wilhelmus Schouten, oud een en veertig jaren, geboren te Leiden, mandenmaker, wonende alhier, meerderjarige zoon van Wilhelmus Schouten, en van Jannetje Aarzier, beiden overleden, Bruidegom, en Hendrika Smit, oud drie en veertig jaren, geboren te Kampen, zonder beroep, wonende alhier, wettig gescheiden Echtgenoote van Hendrikus van Leen, meerderjarige dochter van Hendrikus Ferdinandus Smit, overleden, en van Femmigje Evenaar, zonder beroep, wonende alhier, Bruid.

Door hen zijn aan ons overgelegd: 1e hunne geboorte-akten 2e Eene akte waaruit blijkt dat het vorige huwelijk der bruid door echtscheiding is ontbonden verklaard.
Daarna hebben wij hun in het openbaar afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouw al de plichten zullen vervullen die door de Wet aan den huwelijken staat verbonden zijn, hetgeen door hen toestemmend beantwoord is en daarop in naam der Wet verklaard dat zij door den echt aan elkander zijn verbonden,.

in tegenwoordigheid van Lambertus Scheffer, oud een en vijftig jaren, sigarenmaker, Johannes Anthonie van de Werken, oud vier en veertig jaren, brievenbesteller, Johannes van den Bosch, oud zeven en veertig jaren, gemeentebode en Jan Willem van Campen, oud een en vijftig jaren, gemeente ambtenaar, allen woonachtig in deze gemeente en bekenden van Bruidegom en Bruid.
En is hiervan door ons opgemaakt deze akte, die, na voorlezing, door de comparanten, de getuigen en ons, is onderteekend.
   Bewerking overlijdenseakte 04-02-1937,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Haarlem overlijden 1937 akte nr. 213.
Heden vier februari negentien honderd zeven en dertig, verscheen voor mij, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem, Leeflang, Hendrik Gerardus Maria oud zeven en veertig jaren, aanspreker, wonende alhier, die, bevoegd tot het doen deze aangifte, verklaarde dat op den tweeden dezer, des voormiddags te zes uur in deze gemeente, Drossestraat veertien A, is overleden
Smit, Hendrika.
oud zeven en zeventig jaren, geboren te Kampen, zonder beroep, wonende alhier, echtgenoote van: Schouten, Wilhelmus; eerder gescheiden echtgenoote van: van Leen, Hendrikus; dochter van: Smit, Hendrikus Ferdinandus en van: Evenaar, Femmigje, beiden overleden.
Waarvan akte, welke overeenkomstig de wet is voorgelezen.