Terug naar kaart

Documenten Sara Catharina Schouten:

   Bewerking geboorteakte 02-01-1827,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4688 geboorten 1827 akte nr. 10.
In het jaar een duizend acht honderd zeven en twintig, den tweeden der maand January des middags ten twaalf ure , is voor ons Wethouder der Stad Leyden, als gecommitteerde tot het werk van den Burgerlijke Stand derzelve Stad, verschenen Franciscus Schouten oud twee en twintig jaren, wever, wonende in de Mirakelsteeg, Wijk 6 No. 1099 welke ons heeft verklaard, dat Jansje van der Blom zijne huisvrouw op den eersten January 1827 des namiddags ten een ure, bevallen is van een kind, van het vrouwelijk geslacht, aan hetwelk hij bij deze geeft de voornamen van
Sara Catharina
De gemelde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Pieter van der Blom wonende in de Mirakelsteeg Wijk 6 No. 1099 oud 64 jaren, turfdrager en van Jan van Zijp wonende in de Moriaansteeg, Wijk 6 No. 1406 oud vijftig jaren, turfdrager
En hebben de declarant en de getuigen, na gedane voorlezing verklaard niet te kunnen schrijven.
   Bewerking huwelijksakte 03-11-1859,
   Gelders Archief: nr. 0207 burgerlijke stand Nijmegen inv. nummer 1102 huwelijken 1859 nr. 146.
In het jaar achttien honderd negen en vijftig, den derden November zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand van de Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, in het Gemeentehuis, in tegenwoordigheid van 1e Andries van Giessen, zonder beroep, oud zes en zestig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruidegoms; 2e Petrus Janssen, kleermaker, oud twee en vijftig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruidegoms; 3e Johan Marcel Janssen Ketelaar schoenmaker, oud zes en veertig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruid; 4e Adrianus van den Boom borstelmaker, oud twee en dertig jaren, wonende te Nijmegen, die gezegd heeft te zijn getuige des bruid;
verschenen: ter eener zijde Aarnout Kracht, oppasser, oud negen en dertig jaren, wonende te Nijmegen, meerderjarige zoon van wijlen Christiaan Kracht en van wijlen Maria Huissoon en ter andere zijde Sara Catharina Schouten, dienstbode, oud ruim twee en dertig jaren, wonende te Nijmegen, meerderjarige dochter van Franciscus Schouten, fabrijkarbeider en van Jansje van der Blom, wonende te Leijden;

die ons verzocht hebben tot het voltrekken van hun voorgenomen huwelijk over te gaan, daartoe aan ons ter hand stellende: 1e de akte van geboorte van den bruidegom voornoemd, waaruit blijkt, dat hij geboren is den negentienden February achttien honderd twintig, te Colijnsplaat; 2e de akte van geboorte van de bruid voornoemd, waaruit blijkt, dat zij geboren is den eersten January achttien honderd zeven en twintig, te Leyden; 3e een Certificaat van voldoening aan de nationale militie van den Commissaris des Konings in Zeeland ten behoeve van den bruidegom afgegeven; na gezien te hebben de akten van huwelijksafkondiging, gedaan voor het gemeentehuis alhier, op zondagen den drie en twintigsten en dertigsten October jongstleden,

Nadat eindelijk de bruidegom en de bruid, ieder afzonderlijk, aan ons, in tegenwoordigheid der bovenvermelde getuigen, hadden verklaard, dat zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den Huwelijken Staat verbonden zijn, hebben wij Ambtenaar van den Burgerlijken Stand, in naam der wet verklaard, dat Aarnout Kracht en Sara Catharina Schouten door den echt zijn vereenigd.
Van hetwelk wij dadelijk deze akte hebben opgemaakt, welke wij, na gedane voorlezing, met de tegenwoordige partijen geteekend hebben. Uitgezonderd den bruidegom, die verklaard heeft niet te kunnen schrijven.

De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand,
   Bewerking testament 17-03-1905,
   Regionaal Archief Nijmegen: nr. 14 Notaris W.E. Hijink 1892-1912 akte nr. 2837.
Op heden, den Zeventienden Maart Negentien honderd Vijf. Is voor Wander Elibertus Hijink Notaris standplaats hebbende te Nijmegen, in tegenwoordigheid van de na te noemen getuigen verschenen:
Mejuffrouw Sara Catharina Schouten weduwe van den heer Arnold Kracht zonder beroep wonende te Nijmegen; die, wenschende bij uitersten wil te beschikken, vooraf buiten tegenwoordigheid dier getuigen, van dien wil zakelijk opgaaf heeft gedaan aan genoemden Notaris, die daarvan een opstel heeft gereed gemaakt en dat heeft geschreven in de volgende bewoordingen:
Ik Sara Catharina Schouten herroep alle vroeger door mij gemaakte uiterste wilsbeschikkingen
Ik Legateer
I Aan de Vereeniging voor Evangelisatie onder de militairen in Nederlands Indie, gevestigd te Harderwijk, als rechtspersoon erkend bij Koninklijk Besluit van achttien September achttien honderd een en negentig Nummer 19 de som van Honderd guldens, uit te betalen binnen zes maanden na mijn overlijden,
II Aan mijn zuster Jannetje Schouten te Leiden bij vooruitmaking al mijne boven- en onderkleederen.
Ik benoem tot mijne eenige en algeheele erfgenamen:
Voor de helft mijner nalatenschap mijne zuster Jannetje Schouten bovengenoemd, en bij vooroverlijden haren natuurlijke zoon Antonie Schouten te Leiden of zijne wettige afstammelingen bij plaatsvervulling. Voor een vierde gedeelte de kinderen en verdere afstammelingen bij plaatsvervulling van mijnen broeder Franciscus Schouten, overleden te Leiden, en voor het laatste een vierde gedeelte het kind van wijlen mijn broeder Petrus Franciscus Schouten, overleden te ’s-Gravenhage, geboren uit diens huwelijk met mejuffrouw Pechtold of zijns wettige afstammelingen bij plaatsvervulling.
Ik benoem tot uitvoerder mijner uiterste wilsbeschikking, tot bezorger mijner begrafenis en tot beredderaar mijner nalatenschap, met de macht van inbezitneming van alle daartoe behoevende goederen, den heer Emil van Gils koopman te Nijmegen. In plaats van het wettelijke loon leg ik hem als zoodanig toe een som van Honderd Vijftig gulden, vrij van rechten en kosten.
Alvorens de voorlezing daarvan is geschied heeft de erflaatster haren wil nader zakelijk, in tegenwoordigheid der getuigen, opgegeven.
Daarna is in tegenwoordigheid der getuigen, de uiterste wil door den Notaris voorgelezen en na die voorlezing is door hem, in tegenwoordigheid der getuigen, aan de erflaatster afgevraagd of het voorgelezene haren uiterste wil bevat, welke vraag de erflaatster onmiddellijk bevestigend heeft beantwoord.
Waarvan acte, in minuut opgemaakt, is verleden te Nijmegen ten tijde in het hoofd dezer gemeld, in tegenwoordigheid van de heeren Albrecht van Pelt candidaat notaris en Hendrik Bronk notarisklerk, beiden wonende te Nijmegen, als getuigen namens de comparante den notaris bekend.
En is deze acte onmiddellijk na voorlezing door de comparante testatrice, den notaris en de getuigen onderteekend
   Bewerking testament 14-05-1908,
   Regionaal Archief Nijmegen: nr. 6 Notaris Th.F.A. Hekking 1883-1926 akte nr. 166.
Voor mij Theodore François Alphonse Hekking, Notaris ter standplaats de Gemeente Nijmegen, verscheen Mejuffrouw Sara Catharina Schouten. Weduwe van den Heer Arnold Kracht, zonder beroep wonende te Nijmegen aan mij notaris bekend., die ten overstaan van mij notaris en in tegenwoordigheid der beide na te noemen getuigen haren uitersten wil heeft verleden, dien ik notaris in duidelijke bewoordingen heb doen schrijven in de taal waarin- en zooals die zakelijk aan mij notaris door de erflaatster is opgegeven en hier volgt:
De erflaatster verklaarde te herroepen alle vroegere uiterste wilsbeschikkingen
En dan opnieuw beschikkende verklaard de erflaatster:
a. te legateren vrij van successie- en andere rechten door de staat daarop gelegd en nog te leggen:
1. aan Antonie Schouten te Leiden, zijnde die een natuurlijke zoon van wijlen haar zuster Jannetje Schouten, al hare boven- en onderkleeren.
2. aan Mathilda Janssen, Weduwe van Wilhelmus Hubertus Jacobs, te Nijmegen de som van Vijftig gulden.
3. aan Elisabeth Koopman, echtgenote van Hendrikus Jacobs, te Nijmegen de som van Vijftig gulden.
b. te benoemen tot hare eenige en algeheele erfgenamen:
1. voor een derde gedeelte harer nalatenschap gemelde Antonie Schouten te Leiden of zijn wettige afstammelingen bij plaatsvervulling.
2. voor een derde gedeelte harer nalatenschap, de kinderen en verdere afstammelingen bij plaatsvervulling van hare broeder Franciscus Schouten, overleden te Leiden
en 3. Voor een derde gedeelte van harer nalatenschap het kind van wijlen haar broeder Petrus Franciscus Schouten overleden te ’s Gravenhage, geboren uit diens huwelijk met Mejuffrouw Pechtold of zijn wettige afstammelingen bij plaatsvervulling
en c. te benoemen tot uitvoerder harer uiterste wilsbeschikkingen met de macht van inbezitneming en beredderaar van harer begrafenis de Hooggeboren Heer Louis Gaspar Adriaan Graaf van Limburg Stirum te Arnhem.
De opgave van dezen uiterste wil buiten de tegenwoordigheid der getuigen gedaan en het opstel door mij notaris gereed gemaakt zijnde heeft de erflaatster alvorens de voorlezing daarvan is geschied, haar wil nader zakelijk in voorgeven taal aan mij notaris opgegeven
Daarna is in tegenwoordigheid der getuigen deze uiterste wil door mij notaris aan de erflaatster voorgelezen en na die voorlezing is door mij notaris in dezelfde tegenwoordigheid der getuigen aan haar afgevraagd of het voorgelezene haren uiterste wil bevat, waarop zij terstond toestemmend heeft geantwoord.
Waarvan Akte
Gedaan en verleden te Nijmegen den veertienden Mei negentien honderd acht in tegenwoordigheid van de Heeren Arnoldus Wilhelmus Hatance, candidaat-notaris en Frederic Willem Louis Smitskuyter, gepensioneerd sergeant majoor, beiden wonende te Nijmegen als getuigen.
En heeft de comparante erflaatster met mij notaris en de getuigen deze minute onmiddellijk na voorlezing onderteekend.
   Bewerking overlijdensakte 05-05-1909,
   Gelders Archief: nr. 0207 burgerlijke stand Nijmegen inv.nr. 8600 overlijden 1909 akte nr. 349.
In het jaar negentien honderd en negen, den vijfden Mei, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, verschenen: Johannes Petrus Gijsbers van Wijk, boekhouder wonende te Nijmegen, oud twee en veertig jaren, en Antonie Manuel Oosterdijk, ambtenaar der secretarie, wonende te Nijmegen oud zes en dertig jaren, die ons hebben verklaard, dat
Sara Catharina Schouten,
zonder beroep, weduwe van Aarnout Kracht, dochter van wijlen Franciscus Schouten en van wijlen Jansje van der Blom oud twee en tachtig jaar geboren te Leiden laatstelijk gewoond hebbende te Nijmegen is overleden den vierden Mei negentien honderd en negen des namiddags om half acht uur, te Nijmegen.
Na voorlezing van deze overlijdens-akte aan de deklaranten hebben zij met ons geteekend.
   Bewerking van een brief over de afhandeling van de nalatenschap,
   Regionaal Archief Nijmegen: nr. 6 Notaris Th.F.A. Hekking 1883-1926 bijlage bij Akte nr. 166.
     Weledel Gestrenge Heer
     den heer T.F.A. Hekking
     Notaris
     Nijmegen

26 Juli 1909

Geachte Ambtgenoot!
Door dezes verzoek ik u te doen registreeren het testament van de weduwe A. Kracht geboren Schouten, overleden te Nijmegen 4 Mei jl. De akte is 14 Mei 1908 voor u verleden.
Hoewel ik de heer van Limburg Stirum dringend verzocht had, de afwikkeling van dien gewichtigden boedel aan u op te dragen, daar ik vond dat de behandeling van die zaak te Nijmegen thuis behoorde, zoo vond Z.H.G. het naar ik denk gemakkelijker mij die taak op te dragen.
Met opgave van het relaas van registratie wilt u zeker wel zoo beleefd zijn mij tevens uwe kosten op te geven.
Hopende dat u mij niet van praktijkjacht zult verdenken, hoogachtend

(getekend) G. Van Orsoy