Terug naar kaart

Het verhaal van Jacoba Schouten

Jacoba wordt op 29 oktober 1903 te Leiden geboren als 8e kind van Adrianus Schouten en Pietje Riethoven. Zij groeit op in een gezin van, vroeg gestorven niet meegerekend, in totaal 9 kinderen, gelet op de toch niet bepaald grote woningen op de 4e Binnenvestgracht, moet dat een krappe bedoening zijn geweest.

Op 30 april 1924 trouwt zij te Leiden met de 22-jarige banketbakker Jacobus Cornelis (Koos) Uljee, geboren op 27-06-1901 te Oud Ade als zoon van Johannes Petrus Uljee, banketbakker en Adriana van Rijn. Direct na hun huwelijk verhuist Jacoba naar Oud Ade, waar Koos in de zaak van zijn vader werkzaam is.
Uit het huwelijk zullen 8 kinderen geboren worden, waarvan een levenloos en een dochter die reeds na 20 dagen overlijdt.

De voormalige bakkerij in Oud Ade. Foto familiearchief Klein-Eyckenstein.
Een juiste datum is niet bekend, maar ergens tussen 1924 en 1937 neemt Koos de bakkerij over van zijn vader. Geen gelukkige periode voor het bedrijf.
Advertentie uit het Leidsch Dagblad van 14-10-1937. De grote recessie, de periode van geldontwaarding en veel armoede ná 1929, doet hem waarschijnlijk de das om. Waarbij zal hebben meegespeeld, dat de toch kleine bevolkingsomvang in Oud Ade en de directe omgeving, onvoldoende was om een banketbakkerij financieel aantrekkelijk te kunnen laten draaien.
Het leidt er in ieder geval toe dat Koos in oktober 1937 failliet wordt verklaard. Een faillissement dat in juni 1939, door het verbindend verklaren van de 'uitdelingslijst' wordt opgeheven.
De slechte financiële situatie van de familie Uljee weerhoudt hen er niet van om het 40-jarig huwelijksjubileum van Koos' ouders uitbundig te vieren, iets waarvan onderstaande foto een duidelijk beeld geeft.

Een familiefoto gemaakt op het huwelijksfeest van Johannes Petrus Uljee en Adriana van Rijn, vooraan in het midden. Van de overige personen is niet duidelijk wie het zijn. Foto familiearchief Klein-Eyckenstein.
Inmiddels is de familie, waarschijnlijk door het verlies van de woning in Oud Ade, in 1938 verhuist naar Leiden, eerst naar de Herenstraat en later naar de Lage Rijndijk. Ook wordt het dan stil wat informatie betreft. Tot 1961 wanneer zij vertrekken naar Alkmaar, waar Koos een betrekking vindt als winkelbediende.

Meerdere verhuizingen volgen daarna: Zijn vrouw Jacoba overlijdt op 3 juli 1981 te Amsterdam, een lot dat Koos zelf treft op 3 december 1988. Hij verblijft dan in het verzorgingshuis "Overduin" te Katwijk aan Zee.