Terug naar kaart

Het verhaal van Jacobus Schouten

Bron: Regionaal Archief Leiden, Krantenarchief, Leidsch Dagblad. Jacobus wordt op 27 oktober 1870 geboren als vijfde kind van Adrianus Schouten en Catharina Dreef. Jacobus blijft ongetrouwd en overlijdt te Leiden op 61-jarige leeftijd op 23 januari 1932.

Reeds op jonge leeftijd moet hij over een goed zakelijk instinct beschikken: de fruithandel die hij voert zal de grondslag leggen voor een familiebedrijf dat nog steeds bestaat. Eerst nog alleen, maar later samen met zijn broer Nicolaas en zijn zuster Adriana verkoopt hij fruit van af een paardenwagen. Iets dat hij ook aan het publiek duidelijk maakte via bijgaande advertentie uit het Leidsch Dagblad van 22 mei 1905.

Enige jaren later, zijn zuster is inmiddels met dit werk gestopt, verkoopt hij niet (alleen) meer aan particulieren, maar ook aan andere handelaren. De producten bestaan vooral uit: "Hollandsch en Spaansch Fruit en Geconserveerde Groenten." Het blijkt een lucratieve bezigheid, want op 1 januari 1917 richt hij, samen met zijn jongere broer Nicolaas, de firma Gebroeders J. en N. Schouten op. Met als doel: "den handel in Fruit, versche en gezouten Groenten, alsmede het fabriceeren van gezouten Groenten en aanverwante artikelen." [voor de volledige akte zie onder documenten]




Erfgoed Leiden en Omstreken, Krantenarchief, Leidsch Dagblad van 19-03-1913.

Het gaat goed met het bedrijf, zo goed, dat in de loop der jaren behoorlijk kan worden gemoderniseerd. Vooral het inrichten van een koelinrichting in het bedrijfspand op de Boommarkt nr. 9 zal de mogelijkheden voor de opslag van de bederfelijke handelswaar hebben vergroot. Een investering die uiteraard ook tot minder goederenverlies en dus ook tot een hogere winst leidde.

Tot aan zijn dood in 1932 is Jacobus in het bedrijf werkzaam gebleven.