Terug naar kaart

Het verhaal van Sara Maria Schouten

Sara Maria, datum onbekend Sara Maria wordt op de Waardgracht 75 te Leiden geboren op 11 september 1877. Zij is het achtste kind van Adrianus Schouten en Catharina Dreef. Waarschijnlijk samen met haar broers en zuster Adriana werkt zij een aantal jaren als fruitverkoopster.
Op 22 december 1897 wordt haar dochter Catharina Sara te Leiden geboren, bij haar huwelijk zal deze worden erkend als het kind van haar echtgenoot.
In het jaar 1899 verblijft zij enkele maanden in het buitenland, mogelijk is dat in Eschendorf, een dorp in de Duitse gemeente Rheine, waar haar broer Arie woont en werkt.
Na terugkeer in Nederland op 1 januari 1900 werkt zij nog enige tijd als werkmeid, vermoedelijk tot aan haar huwelijk. Gedurende deze periode woont zij bij haar ouders in de Groenesteeg 92.

Op 13 juli 1904 trouwt zij te Leiden met de 25-jarige fabrieksarbeider Nicolaas Hollebeek, een zoon van Arie Hollebeek en Catharina Susanna Ribot. Direct na het huwelijk verhuizen zij naar Zegwaart, waar Nicolaas als melkbezorger aan de slag gaat. In Zegwaart worden drie van de vijf kinderen geboren die zij samen zullen krijgen. Het lijkt er echter op dat zij slecht kunnen wennen aan hun nieuwe woonplaats, want voor 1911 zijn zij weer terug in Leiden. De stad waar op 25 november van dat jaar hun jongste kind Arie geboren wordt.

Sara Maria zal dan niet lang meer kunnen genieten van haar gezin. Zij overlijdt op 31 december 1912 te Leiden.

Sara Maria met v.l.n.r. Katrien, Arie, Suze en Nico.

De foto's zijn afkomstig uit het archief van de familie Hollebeek en beschikbaar gesteld door Nico Hollebeek.
Meer informatie en de stamboom van deze familie is te vinden op de website www.hollebeek.nl/family