Terug naar kaart

Het verhaal van Nico Schouten

Bron: Regionaal Archief Leiden, Krantenarchief, Leidsch Dagblad. Nico wordt op 6 mei 1886 op de Waardgracht te Leiden geboren als elfde en laatste kind van Adrianus Schouten en Catharina Dreef.
Reeds op jonge leeftijd werkt hij samen met zijn broer Jacobus en zijn zuster Adriana als verkoper van fruit. Iets dat door hem en zijn broer ook aan het publiek duidelijk werd gemaakt via bijgaande advertentie uit het Leidsch Dagblad van 22 mei 1905.

Op 29 mei 1912 trouwt de 26 jaar oude fruithandelaar met de 3 jaar oudere Harmina Speelman, de in Leiden wonende, in 1882 in Groningen geboren, dochter van Dirk Speelman en Klasiena de Jonge.
Uit dit huwelijk worden 4 kinderen, allen zonen, geboren.

Enige jaren later, op 1 januari 1917, richt hij samen met zijn broer Jacobus op 1 januari 1917 de firma Gebroeders J. en N. Schouten op. Met als doel: "den handel in Fruit, versche en gezouten Groenten, alsmede het fabriceeren van gezouten Groenten en aanverwante artikelen." [voor de volledige akte zie onder documenten]



Erfgoed Leiden en Omstreken, Krantenarchief, Leidsch Dagblad van 19-03-1913.

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken, Krantenarchief, Leidsch Dagblad van 18-09-1946. Het gaat goed met het bedrijf, zo goed, dat in de loop der jaren behoorlijk kan worden gemoderniseerd. Vooral het inrichten van een koelinrichting in het bedrijfspand op de Boommarkt nr. 9 zal de mogelijkheden voor de opslag van de bederfelijke handelswaar hebben vergroot. Een investering die uiteraard ook tot minder goederenverlies en dus ook tot een hogere winst leidde.

Minder voorspoedig vergaat het hem in zijn privéleven: het overlijden van zijn broer Jacobus in 1932 en het verlies van zijn oudste zoon door oorlogsgeweld, zullen momenten zijn geweest die het zakelijk succes maar moeilijk konden verzachten.

Het bedrijf wordt in 1933 voortgezet met een nieuwe compagnon, de heer I. Neuteboom, voor die tijd al medewerker van het bedrijf. Deze samenwerking duurt tot 14 september 1946, de dag waarop Nico door een ongeluk in zijn bedrijf zo ernstig gewond raakt, dat hij enkele dagen later aan de gevolgen daarvan zal overlijden.

Nico werd 60 jaar oud.