Terug naar kaart

Het verhaal van Nicolaas Hollebeek

Nico, datum onbekend Nico werd te Leiden geboren op 12 maart 1879 als eerste kind van Arie Hollebeek en Catharina Susanna Ribot, op 29 juli 1897 vertrekt Nicolaas, als vrijwillig militair in het koloniale leger, naar West Indiƫ, waar vandaan hij in ieder geval voor juli 1904 terugkeert in Leiden.
Op 13 juli 1904 trouwt de 25-jarige fabrieksarbeider te Leiden met de 26 jaar oude Sara Maria Schouten, dochter van Adrianus Schouten en Catharina Dreef. Direct na het huwelijk verhuizen zij naar Zegwaart, waar hij als melkbezorger aan de slag gaat. In Zegwaart worden drie van de vijf kinderen geboren die hij samen met Sara zal krijgen.
Het lijkt er echter op dat zij slecht kunnen wennen aan hun nieuwe woonplaats, want voor 1911 zijn zij weer terug in Leiden. De stad waar op 25 november van dat jaar hun jongste kind Arie geboren wordt.

Sara Maria zal dan niet lang meer kunnen genieten van haar gezin. Zij overlijdt op 31 december 1912 te Leiden.
Nico kan echter niet alleen voor zijn kinderen zorgen; op 29 oktober 1913 trouwt hij voor een tweede maal. Te Leiden geeft hij het jawoord aan Martiena Kruizinga, de op 18 februari 1879 in Noordbroek (Groningen) geboren dochter van Gerrit Kruizinga en Fijtje Schaaf.
Uit dit huwelijk zijn minstens nog drie kinderen geboren, voor zover bij mij bekend.
Nico overlijdt op een leeftijd van 62 jaar op 3 maart 1942 te Leiden.

Arie, de jongste zoon van Nicolaas en Sara Maria.



De foto's zijn afkomstig uit het archief van de familie Hollebeek en beschikbaar gesteld door Nico Hollebeek.
Meer informatie en de stamboom van deze familie is te vinden op de website www.hollebeek.nl/family