Terug naar kaart

Het verhaal van Aaltje Schouten-Zwolsman

Aaltje, is geboren op 15 april 1848 te Blokzijl als dochter van de timmerman Barend Zwolsman en van Aaltje van Beek. Zij kende geen onbezorgde jeugd, haar vader overlijdt als Aaltje pas een jaar oud is.
Voor haar moeder wordt het sappelen, zij moest de kost zien te verdienen voor haar en haar vier kinderen.
Reeds op jonge leeftijd moesten de kinderen meewerken om het inkomen aan te vullen. Voor Aaltje, die werkte als dienstbode leidde dat, via Kampen (1867) en Leiden (1870) tot een dienstbetrekking te Warmond en uiteindelijk in Den Haag.

Den Haag was ook de plaats waar zij op 5 september 1877 trouwde met de 29-jarige stukadoor Hendrik Schouten, de op 14 december 1848 te Leiden geboren zoon van de stoelenmaker Jacobus Schouten en van Sara Maria de Wit. Een huwelijk waaruit zes kinderen werden geboren, waarvan er twee levenloos ter wereld kwamen.

Na haar huwelijk ging het niet veel beter. Veel van wat Hendrik verdiende, zette hij in bij het kaartspel en de bijbehorende, vochtige en geestverruimende versnaperingen (je moet helder denken bij het kaarten) in de kroeg, zodat er voor het huishouden slechts enkele kruimels overbleven.
Haar man bracht meer geld naar de kroeg dan naar huis en maakte tot overmaat van ramp, op 14 juni 1905 een eind aan zijn leven, door zich op te hangen.

Een half jaar later, op de dag dat hij 57 zou zijn geworden, werd zijn kleinzoon Hendrik Albert geboren, die naar zijn beide grootvaders werd genoemd. Aaltje is nog voor haar 60ste verjaardag op 6 september 1907 overleden in Den Haag, in het huis aan de Sumatrastraat 35, tegenover haar zoon, die op nummer 50 woonde.
De portretfoto's die er van haar en haar man waren en nog bij haar oudste zoon in de gang van het huis in de Cederstraat hingen, zijn helaas verloren gegaan.

Bron:
Het essay "50 jaar genealogie", geschreven door een achterkleinzoon van Hendrik.