Terug naar kaart

Het verhaal van Jacobus Schouten

Jacobus wordt op 28 januari 1888 op de Oude Rijn 77 te Leiden geboren. Hij is het zevende kind van Adrianus Schouten en Maria Kleijnhans.
Op 13 augsutus 1913 trouwt Jacobus te Leiden met Geertruida Maria Bonnet, een dochter van de borstelmaker Franciscus Bonnet en de dan reeds overleden Trijntje Geertruida Maria Groen.

Leidsch Dagblad 1 november 1923 Jacobus werkt op dat moment als onderwijzer, een beroepskeuze die door velen uit de klasse van de lagere middenstand werd gemaakt, het gold toen als een stap omhoog op de maatschappelijke ladder. Naast zijn werk als onderwijzer vond hij ook de tijd om voor kinderen actief te zijn binnen Pniël en de kinderkerk.

Na van 1906 tot 1908 als onderwijzer werkzaam te zijn geweest op een school in Alphen aan den Rijn vond hij een betrekking in Leiden. Van 1908 tot 1952 was hij in dienst van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs te Leiden en als onderwijzer verbonden aan de school in de Pasteurstraat.
Ook heeft hij zich lange tijd ingezet om te bereiken dat meer kinderen een schoolopleiding zouden volgen èn voltooien. Dat probeerde hij ondermeer te bereiken via zijn lidmaatschap van de (gemeentelijke) "Commissie tot wering van Schoolverzuim".

In de periode 1914-1920 werden hun drie kinderen geboren: twee dochters en een zoon.

Het spreekt voor zich dat in een onderwijsloopbaan van maar liefst 46 jaren honderden kinderen les van hem hebben gekregen. Deze betrokkenheid was voor de Nieuwe Leidsche Courant aanleiding om op de dag na zijn overlijden het volgende artikel aan hem te wijden:
Nieuwe Leidsche Courant, van 15-07-1964.