Terug naar kaart

Het verhaal van Jacoba Rosinga


Uit: www.gelre.fm:

Echtpaar Schouten-Rosinga uit Eibergen 60 jaar getrouwd 19-08-2011.
EIBERGEN - Op 30 augustus 2011 hoopt het echtpaar Schouten-Rosinga, wonende aan de Willem Sluyterstraat in Eibergen, hun 60-jarig huwelijk te vieren. De burgemeester van Berkelland, de heer mr. H.L.M. Bloemen, bezoekt het bruidspaar die dag om 15.00 uur. Hij zal het bruidspaar namens de gemeente persoonlijk feliciteren en natuurlijk een boeket bloemen aanbieden.

Na het overlijden van Coby verscheen de navolgende necrologie:

Op 21 februari 2018 is op 95 jarige leeftijd van ons heengegaan Jacoba Schouten-Rosinga ( Coby ), gehuwd geweest met Aat Schouten. Zij woonde op Willem Sluyterstraat 6 -3D.
Coby hield van zingen. Stralend kon ze vertellen over haar kopstem, over het plezier, waarmee zij in meerdere koren had gezongen. Met gedrevenheid had ze ook het koor van onze vrijzinnige geloofsgemeenschap in Eibergen gedirigeerd. Of het nu Bach, Beethoven, Mozart of Straus was, met alles zong zij mee.
Zingen was haar lust en haar leven. In het lied kwam zij helemaal uit de verf.

Zij deed mij denken aan de Bijbelse woorden “God is mijn kracht en mijn lied”.
Woorden, die gezongen worden door Mirjam, Mozes en heel Israël op het moment, dat zij door het water van de Rietzee heen getrokken zijn. Eindelijk vrij van slavernij een nieuw leven tegemoet! Als vanzelf komt ons bij het afscheid van haar ook haar man Aat voor ogen, met wie zij ruim 61 jaar onafscheidelijk optrok. Hoe innig waren die twee tot het einde toe met elkaar verbonden. Hoe zwaar viel het haar om zonder hem verder te trekken.
In het Hooglied lezen we: “Sterk als de dood is de liefde. Haar vlammen zijn vuurvlammen, een vuurgloed van de Heer” De vlam van deze liefde is bij Coby nooit gedoofd.

Op 16 februari werd zij 95 jaar. Zij heeft deze verjaardag nog met haar kinderen en kleinkinderen gevierd en had daarbij ook nog even haar twee achterkleinkinderen op schoot. Een hoogtepunt.

Tot in de negentig had zij in de zondagse kerkdienst haar eigen vaste plek tussen ons in. Haar woonplek aan de Willem Sluyterstraat, waar zij liefderijk werd verzorgd en wekelijks haar twee dochters ontving, was haar tweede thuis geworden.
Ze bleef zichzelf uiterlijk altijd goed verzorgen en toen ik eens aan het eind van een bezoek aan haar bij mijn vertrek mijn jas aantrok en mijn pet opzette, was zij zo vrij om die pet op mijn hoofd iets naar voren te trekken. Het werd mij duidelijk gemaakt: zo hoort die pet te zitten!
In gedachten neem ik mijn pet nog een keer voor haar af: “Coby, dank voor alles, wat wij als vrijzinnige gemeenschap met jou hebben gedeeld. Vrede en alle goeds. A Dieu!”

Aan het slot van de crematieplechtigheid in het “Hart van Berkelland” in Haarlo lazen we woorden uit het hooglied op de liefde in het Nieuwe Testament -1 Korinthiërs 13: “Liefde houdt eindeloos vol, valt niet af Liefde alleen laat zich kennen als toekomst, die blijft”.

Aan deze Liefde vertrouwen wij Coby toe. Dat de gedachtenis aan hen ons tot zegen mag zijn.



Uit: Lichtvenster pasen 2018; uitgave van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Eibergen.