Terug naar kaart

Documenten Jacobus Scholting:

   Bewerking geboorteakte 15-03-1838,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4699 geboorten 1838 akte nr. 376.
In het jaar een duizend acht honderd acht en dertig, den vijftienden der maand maart des middags ten twaalf ure, is voor ons Wethouder der stad Leyden, als gecommitteerd tot het werk van den Burgerlijken Stand derzelve Stad, verschenen Jacob Cornelis Scholting oud zes en twintig jaren, Winkelier wonende op het Kort rapenburg Wijk 1 No. 169 welke ons heeft verklaard, dat Sara Adriana Christiaanse zijne huisvrouw op den vijftienden maart achttien honderd acht en dertig, des morgens ten drie ure, bevallen is van een kind, van het mannelijk geslacht, aan hetwelk hij bij deze geeft de voornaam van
Jacobus
De gemelde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Jacobus Bernardus Scholting wonende in de Nieuwsteeg Wijk 4 No. 711, oud vier en dertig jaren, Slager en van Adrianus Verhagen wonende te Nieuwkoop Wijk No. oud zeventig jaren, Koopman.
En hebben de declarant en de getuigen, na gedane voorlezing, met ons geteekend.
   Bewerking inschrijving militieregister,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 stadsarchief Leiden inv.nr. 2393 militieregister 1857 Akte nr. 332.
Loteling Jacobus Scholting (fabriekwerker) geboren op 15-03-1838 te Leiden, wonende te Leiden
Vader Jacob Cornelis Scholting
Moeder Sara Adriana Christiaanse
Diversen: Gezicht: ovaal Voorhoofd: smal Ogen: blauw Neus: spits Mond: klein Kin: spits Wenkbrauwen: blond Haar: blond Lengte: 1.524 mtr. 1 el, 5 palm, 2 duim, 4 streep
Advies mc + vrijgesteld: vrijgesteld voor 1 jaar; vrijstelling; te klein
Datum herkeuring: 30-11-1858
tot dienstneming aangewezen, lengte 1.575 m.
Onderdeel: 7e. reg. infanterie
door Gedep.Staten voor altijd vrijgesteld Zie ook inv.nr. 2295 nr. 66
   Bewerking huwelijksakte 10-09-1873,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4864 huwelijken 1873 akte nr. 240.
In het jaar achttien honderd drie en zeventig, den tienden September des middags te twaalf uren, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Leiden, op het Raadhuis verschenen Jacobus Scholting, jongman oud vijf en dertig jaren, fabriekwerker, geboren te Leiden, wonende aan de Langegracht alhier, meerderjarige zoon van Jacob Cornelis Scholting en van Sara Adriana Christiaanse, beide overleden. Overleggende zijne geboorteakte en het Cerificaat van voldoening aan de wet op de Nationale Militie, en Maria Schouten, jongedochter, oud negentien jaren, zonder beroep, geboren te Leiden, wonende aan de Langegracht alhier; minderjarige dochter van Hendrik Schouten, fabriekwerker, en van Maria Reinhart, echtelieden mede wonende aan de Langegracht, beide alhier tegenwoordig en toestemmende. Overleggende hare geboorte akte

welke aan ons verzocht hebben het door hun voorgenomen huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen voor de hoofddeur van het Raadhuis zijn geschied, namelijk: de eerste den een en dertigsten Augustus en de tweede den zevenden September dezes jaars, beide dagen des middags te twaalf uren.
Geene verhindering tegen het gemelde huwelijk ter onzer kennis zijnde gebragt, hebben wij, aan hun verzoek voldoende, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen, aan den bruidegom en de bruid afgevraagd, of zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouwelijk alle die pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn; waarop door elk derzelven afzonderlijk een toestemmend en bevestigend antwoord zijnde gegeven: verklaren wij in naam der wet, dat

Jacobus Scholting en Maria Schouten door het huwelijk vereenigd zijn. Waarvan wij akte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Adrianus Niehot, oud vier en veertig jaren, sjouwer, David de Rek, oud vier en vijftig jaren, sjouwer, Johannes Andree, oud vier en dertig jaren, onderwijzer en Pieter van den Bogaart, oud vijf en dertig jaren, sjouwer, goede bekenden, allen wonende te Leiden.
En is deze akte, na gedane voorlezing, door ons, den bruidegom, de bruid, den vader van de bruid en de drie eerste getuigen geteekend, verklarende de moeder van de bruid en de laatste getuige niet te kunnen schrijven.

Akte is beschadigd: de voorgedrukte tekst is aangevuld naar voorbeeld van gelijkluidende akten uit deze periode.
   Bewerking overlijdensakte 24-02-1927,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 5048 overlijden 1927 akte nr. 195.
Heden vier en twintig Februari negentien honderd zeven en twintig verschenen voor mij Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente leiden Hendrik Slegtenhorst, oud vijf en dertig jaren begrafenisondernemer, wonende te Leiden en Wilhelmus van den Broek, oud negen en zeventig jaren, zonder beroep, wonende te Leiden, welke ons verklaard hebben dat op drie en twintig Februari dezes jaars des voormiddags ten zeven ure, binnen deze gemeente overleden is:
Jacobus Scholting
oud acht en tachtig jaren, zonder beroep geboren te Leiden, wonende te Leiden, gehuwd met Maria Schouten, zoon van Jacob Cornelis Scholting en van Sara Adriana Christiaanse, beiden overleden.
Waarvan akte, welke overeenkomstig de wet is voorgelezen.