Terug naar kaart

Het verhaal van Jacobus Schouten


de Pieter de la Courtstraat in 2017, het huis met de klimop, nr. 15, is de woning waar Jacobus werd geboren. Jacobus werd op 31 augustus 1925 te Leiden geboren als vierde kind van de evangelist en goudsmid Hendrik Schouten en van Wilhelmina Sophia Frederika van Weeren.
Hij groeide op in een gezin waarvan alle kinderen, in totaal een zevental, een daadwerkelijke plaats in de evangelieverkondiging innamen. Tot in 1959 verdiende hij in zijn geboorteplaats de kost als meubelverkoper.

Inmiddels was hij op 28 september 1949 te Leiden gehuwd met de drie jaar jongere Anna van den Bos, dochter van Jacobus Dirk en Elisabeth Wilhelmina van Oosten. Uit dat huwelijk zijn twee kinderen bekend.
In 1959 verhuisde het gezin naar IJmuiden, waar Jacobus een administratieve functie bij de Hoogovens had aanvaard. Jacobus volgde verscheidene avond- en ook schriftelijke cursussen en studeerde tevens aan de avondbijbelschool te Rotterdam en te Utrecht. Nadat hij van 1 januari 1960 tot eind december 1962 na bijna drie jaar de Baptisten Gemeente van IJmuiden als lerend ouderling had gediend en hij met ingang van 1 januari 1963 oproepbaar was verklaard bij de Unie van Baptisten Gemeente in Nederland werd hij op 2 maart 1963 door dominee R. Voorhaar uit Vroomshoop bevestigd als predikant van de Baptisten Gemeente van Westerhaar.
Meerdere beroepingen in Eindhoven, Emmen en tenslotte Delfzijl zullen volgen.

Tijdens zijn ambtsbediening als predikant van de Baptisten Gemeente van Westerhaar is hij van juni 1965 tot juni 1967 twee jaar voorzitter geweest van het gewest Twente van de Nederlandse Baptistenjeugdbeweging. Daarna zal hij nog verschillende bestuurlijke en ondersteunende functies binnen de Nederlandse Baptisten Gemeenten vervullen tot, en na zijn emiraat in 1991.

Na zijn overlijden op 25 november 2008 te Delfzijl verscheen in het "Het Zoeklicht" Jaargang: 85 - 2009, nummer: 1, het navolgend in memoriam.

IN MEMORIAM
Ds. Jac. Schouten

Op dinsdag 25 november 2008 is onze broeder, vriend, collega en voorganger, dominee Jacobus Schouten op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Delfzijl, overleden. Hij isvoorganger geweest in een vijftal gemeenten van de Unie van Baptistengemeenten, namelijk IJmuiden, Westerhaar, Eindhoven, Emmen en Delfzijl. Wij kennen hem vooral alsvoorzitter van Het Zoeklicht, schrijver van vele artikelen in ons blad en inspirerend prediker van het heerlijke Evangelie van onze Here Jezus Christus en met name ookde boodschap van Zijn wederkomst en alles wat daarmee samenhangt.

Dominee Schouten had zijn hart op de goede plaats als het om de dingen van Gods Woord en het Evangelie ging. De eerste keer dat ik van hem hoorde was in 1972 tijdenszijn predikantschap in Eindhoven. We waren bezig met het beleggen van samenkomsten in het kader van de Stichting Evangelisch Ontwaken. Er was een geestelijke opwekkinggaande in het westen van Canada en Nederlandse emigranten kwamen hier om te getuigen van de grote daden van God in hun kerken daar. Dominee Schouten was toen een van deeerste voorgangers die ons uitnodigde in zijn gemeente om te horen wat broeders en zusters daar hadden ontvangen, met een diep verlangen diezelfde geestelijkevernieuwing ook in eigen leven en in de eigen gemeente te mogen meemaken. Toen ik zelf bij het werk van Het Zoeklicht betrokken raakte, ten tijde van het voorzitterschapvan broeder Henk Blok, leerde ik hem beter kennen en werd hij een voorbeeld voor me van iemand met een nuchter, blijmoedig en standvastig christenleven. Naast alle grotedingen van de profetieën, die ons spreken van de tekenen de tijd, leefde bij hem ook altijd het verlangen naar geestelijke vernieuwing en opwekking in de kerk, eenvernieuwing door de Heilige Geest. We hebben daar veel gesprekken over gehad, vaak voor gebeden en dingen gedeeld van wat God in het verleden in de christelijke kerk aanopwekkingen en vernieuwingen heeft gegeven. Als ik aan dominee Schouten terugdenk, komen vanzelf die drie kernwoorden naar boven die we biddend en werkend in de arbeidvan Het Zoeklicht verlangen gestalte te geven: Verzoening, Vervulling en Verwachting. In zijn woorden en zijn daden, in zijn prediking en in zijn geschriften, was dataltijd zichtbaar. Wij bidden zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen de volle vrede van de Here toe in het gemis van deze lieve man.

Feike ter Velde


Het gebouw "Havenlicht" van de Baptistengemeente Delfzijl.

Broeders en zusters, Maar Gode zij dank, die ons de overwinning geeft door onze Here Jezus Christus. (1 Korintiërs 15:57)

Op dinsdag 25 november 2008 is in zijn woonplaats Delfzijl overleden: Br. Jacobus Schouten in de leeftijd van 83 jaar.

Br. Schouten diende 5 gemeenten als voorganger: IJmuiden, Westerhaar, Eindhoven, Emmen en Delfzijl. In 1991 ging hij met emeritaat. Ook daarna ging hij nog vele malenvoor in verschillende van onze gemeenten. Hij was binnen onze unie voorzitter van de Evangelisatie Commissie der Unie en van 1981 tot 1987 voorzitter van deuniecommissie en van de unie en leidde als zodanig een aantal Algemene Vergaderingen. In die hoedanigheid is hij van grote betekenis geweest voor onzeuniegemeenschap.

Daarnaast was onze broeder vele jaren voorzitter van de vereniging ‘Het Zoeklicht” en schrijver van een groot aantal artikelen in het gelijknamige blad. De verwachtingvan de terugkeer van onze Heer Jezus Christus maakte een belangrijk deel uit van zijn geloofsleven en verkondiging. Hij heeft velen tot Christus mogen leiden en kunnendopen. In hem verliest onze geloofsgemeenschap een man met een hart voor de boodschap van het evangelie en liefde voor mensen.

De dankdienst was op zaterdag 29 november in de Baptisten Kerk te Delfzijl.

We wensen zr. Schouten, de kinderen en familie Gods troost en zegen toe en vragen de gemeenten hen in hun gebeden bij de Heer te brengen.

Namens de unieraad en staf
Br. Albrecht Boerrigter
Algemeen Coördinator