Terug naar kaart

Documenten Maria Schouten:

   Bewerking geboorteakte 01-04-1826,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4687 geboorten 1826 akte nr. 358.
In het jaar een duizend acht honderd zes en twintig, den eersten der maand April des voormiddags ten tien ure, is voor ons Wethouder der Stad Leyden, als gecommitteerd tot het werk van den Burgerlijken Stand derzelve Stad, verschenen Pieter Schouten oud negentien jaren, mandenmakersknecht wonende aan de Uiterstegracht Wijk 7 No. 528 welke ons heeft verklaard, dat zijn huisvrouw Elisabeth Roelandse op den een en dertigsten Maart 1826, des avonds ten tien ure, bevallen is van een kind. van het vrouwelijk geslacht, aan hetwelk hij bij deze geeft de voornaam van
Maria.
De gemelde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Franciscus Verhouten wonende aan de Uiterstegracht Wijk 7 No. 546 oud drie en twintig jaren, vachtenbloter en van Johannes Annot wonende aan de Uiterstegracht Wijk7 No. 525 oud zes en zestig jaren, vachtenblotersknecht.
En hebben de declarant en de getuigen, na gedane voorlezing, verklaard niet te kunnen schrijven.
   Bewerking huwelijksakte 17-03-1869,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4860 huwelijken 1869 akte nr. 45.
In het jaar achttien honderd negen en zestig, den zeventienden Maart des voormiddags te half twaalf uren, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Leyden, op het Raadhuis verschenen: Wilhelmus Bezie, oud twee en veertig jaren, mandenmaker, geboren te Leyden, wonende aan de Uiterstegracht alhier, weduwnaar van Maria Heijmans, overleden den zeven en twintigsten Mei achttien honderd twee en vijftig; meerderjarige zoon van Wilhelmus Bezie en van Sara Noordeloos, beide overleden. Overleggende zijne geboorteacte en de doodacte van zijne vrouw, en Maria Schouten, jongedochter, oud twee en veertig jaren, werkster, geboren te Leyden, wonende aan de Uiterstegracht alhier, meerderjarige dochter van Pieter Schouten en van Elisabeth Roelandse, beide overleden. Overleggende hare geboorteacte

welke aan ons verzocht hebben het door hen voorgenomen huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen voor de hoofddeur van het Raadhuis zijn geschied, namelijk de eerste den zevenden Maart en de tweede den veertienden Maart dezes jaars, beide dagen des middags te twaalf uren.
Geene verhindering tegen het gemelde huwelijk ter onzer kennis zijnde gebragt, hebben wij, aan hun verzoek voldoende, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen, aan den bruidegom en de bruid afgevraagd, of zij elkander aannemen tot echtgenooten en getrouwelijk alle die pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn; waarop door elk hunner afzonderlijk een toestemmend en bevestigend antwoord zijnde gegeven: verklaren wij in naam der wet, √ dat

Wilhelmus Bezie en Maria Schouten door het huwelijk vereenigd zijn. Waarvan wij acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Johannes Haasbeek, oud drie en vijftig jaren, sjouwer, Willem van Zaanen, oud twee en zeventig jaren, sjouwer, Andries Piket, oud vijf en zestig jaren, sjouwer en Elias van Lue, oud acht en vijftig jaren, arbeider, goede bekenden, allen wonende te Leiden.
En is deze acte, na gedane voorlezing, door ons en den bruidegom geteekend, verklarende de bruid en de getuigen niet te kunnen schrijven.

Aantekening op de akte:
√ Nadat door hen voor hun beider kinderen waren erkend en gewettigd 1e Een kind alhier geboren den vier en twintigsten December achttien honderd een en zestig en ingeschreven in de geboorteregisters dezer gemeente van dat jaar subnumero veertien honderd zes en zestig onder den voornaam van Willem. 2e Een kind alhier geboren den veertienden December achttien honderd zeven en zestig en ingeschreven in de geboorteregisters dezer gemeente van dat jaar subnumero veertien honderd zeven en tachtig onder den voornaam van Maria.
   Bewerking overlijdensakte 11-04-1912,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 5033 overlijden 1912 akte nr. 261.
In het jaar negentien honderd twaalf, den elfden April zijn voor ons Ambtenaar van de Burgerlijken Stand der gemeente Leiden verschenen: Cornelis Heijkoop, oud een en vijftig jaren, aanspreker, wonende te Leiden en Dirk van der Reijden, oud zeventig jaren, zonder beroep, wonende te Leiden, welke ons verklaard hebben dat op den negenden April negentien honderd twaalf des voormiddags te half tien uren, binnen deze gemeente overleden is:
Maria Schouten,
oud zes en tachtig jaren, zonder beroep, geboren te Leiden, wonende te Leiden, weduwe van Wilhelmus Bezie, dochter van Pieter Schouten en van Elisabeth Roelandse, beiden overleden.
En is deze akte na gedane voorlezing door ons en den eersten declarant geteekend. De tweede declarant verklaarde niet te kunnen schrijven, hebbende hij het niet geleerd.