Terug naar kaart

Documenten Wilhelmus Bezie:

   Bewerking geboorteakte 07-03-1827,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4688 geboorten 1827 akte nr. 285.
In het jaar een duizend acht honderd zeven en twintig, den zevenden der maand Maart des voormiddags ten elf ure, is voor ons Wethouder der Stad Leyden, als gecommitteerd tot het werk van den Burgerlijken Stand derzelve Stad, verschenen Wilhelmus Bezie oud drie en dertig jaren, bewaarder bij het Gevangenhuis wonende in de Vrouwenkamp Wijk 6 No. 1410 welke ons heeft verklaard, dat Sara Noordeloos, zijne huisvrouw op den zesden Maart 1827, des avonds ten zeven ure, bevallen is van een kind. van het mannelijk geslacht, aan hetwelk hij bij deze geeft de voornaam van
Wilhelmus.
De gemelde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Hendrik Roozenberg wonende aan den Rijn of Galgewater Wijk 1 No. 101 oud vijf en dertig jaren, smit en van Hendrik Rijzevoort wonende in de Raamsteeg Wijk 2 No. 266 oud zeven en twintig jaren, schoenmaker.
En hebben de declarant en de getuigen, na gedane voorlezing, deze acte benevens ons geteekend.
   Bewerking inschrijving militieregister,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 stadsarchief Leiden inv.nr. 2382 militieregister 1846 akte nr. 16.
Loteling Wilhelmus Bezie (mandenmaker) geboren op 06-03-1827 te Leiden, wonende te Leiden
Vader Willem Bezie
Moeder Sara Noordeloos
Diversen: Gezicht: rond Voorhoofd: hoog Ogen: bruin Neus: dik Mond: gewoon Kin: rond Wenkbrauwen: d.bruin Haar: d.bruin Lengte: 1.668 mtr. 1 el, 6 palm, 6 duim, 8 streep
Advies mc + vrijgesteld: vrijgesteld voor 1 jaar; vrijstelling; beperkte broederdienst
Datum herkeuring: 30-11-1848
Broederdienst, vrijgesteld
Zie ook inv.nr. 2284 nr. 211
   Bewerking huwelijksakte 04-06-1851,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4842 huwelijken 1851 akte nr. 152.
In het jaar achttien honderd een en vijftig, den vierden Junij des voormiddags te half twaalf uren, zijn voor ons gedelegeerd Ambtenaar tot het werk van den Burgerlijken Stand op het Raadhuis gecompareerd Wilhelmus Bezie, oud vier en twintig jaren, mandenmaker, geboren te Leyden op den zesden Maart achttien honderd zeven en twintig blijkens geboorte acte meerderjarige zoon van Wilhelmus Bezie oppasser en Sara Noordeloos, echtelieden, wonende alle in de Scheistraat, consenterende blijkens acte op den derden Junij achttien honderd een en vijftig voor den Notaris Pieter Muller en getuigen te Leijden gepasserd en behoorlijk geregistreerd, hebbende voldaan aan de Wet op de Nationale Militie blijkens Certificaat afgegeven door de Commissaris des Konings in deze provincie in dato den tienden April achttien honderd een en vijftig; en Maria Heijmans, oud zes en twintig jaren, zonder beroep, geboren te Leyden op den tienden Februarij achttien honderd vijf en twintig blijkens geboorte acte, meerderjarige dochter van Johannes Heijmans metzelaar en Maria Timp echtelieden, alhier tegenwoordig en toestemmende wonende allen op de Langegracht.

welke aan ons verzocht hebben het door hen voorgenomen Huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen voor de hoofddeur van ons Raadhuis zijn geschied, namelijk de eerste den vijf en twintigsten Mei en de tweede den eersten Junij beide dezes jaars, s middags te twaalf uren.
Geene verhindering tegen het gemelde Huwelijk ter onzer kennis zijnde gebragt, hebben wij, aan hun verzoek voldoende, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen, aan den Bruidegom en de Bruid afgevraagd, of zij elkander aannemen tot Echtgenooten en getrouwelijk alle die pligten zullen vervullen, welke door de Wet aan den Huwelijken Staat verbonden zijn; waarop door elk derzelven afzonderlijk een toestemmend en bevestigend antwoord zijnde gegeven: verklaren wij in naam der Wet, dat

Wilhelmus Bezie en Maria Heijmans door het huwelijk vereenigd zijn. Waarvan wij acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Paulus van Duuren oud negen en twintig jaren, wonende in de Kruisstraat, sjouwer, Pieter van Eijgen oud vijf en twintig jaren, sjouwer wonende in de Noordeinderstraat Johannes Bavelaar oud vier en twintig jaren sjouwer, wonende op de Korte Langegracht en Johannes Mulder oud vier en twintig jaren sjouwer wonende in de Bouwelouwesteeg alle goede bekenden,
hebbende de Comparant na gedane voorlezing deze acte met ons geteekend de overigen verklaarden niet te kunnen schrijven.
   Bewerking huwelijksakte 17-03-1869,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4860 huwelijken 1869 akte nr. 45.
In het jaar achttien honderd negen en zestig, den zeventienden Maart des voormiddags te half twaalf uren, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Leyden, op het Raadhuis verschenen: Wilhelmus Bezie, oud twee en veertig jaren, mandenmaker, geboren te Leyden, wonende aan de Uiterstegracht alhier, weduwnaar van Maria Heijmans, overleden den zeven en twintigsten Mei achttien honderd twee en vijftig; meerderjarige zoon van Wilhelmus Bezie en van Sara Noordeloos, beide overleden. Overleggende zijne geboorteacte en de doodacte van zijne vrouw, en Maria Schouten, jongedochter, oud twee en veertig jaren, werkster, geboren te Leyden, wonende aan de Uiterstegracht alhier, meerderjarige dochter van Pieter Schouten en van Elisabeth Roelandse, beide overleden. Overleggende hare geboorteacte

welke aan ons verzocht hebben het door hen voorgenomen huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen voor de hoofddeur van het Raadhuis zijn geschied, namelijk de eerste den zevenden Maart en de tweede den veertienden Maart dezes jaars, beide dagen des middags te twaalf uren.
Geene verhindering tegen het gemelde huwelijk ter onzer kennis zijnde gebragt, hebben wij, aan hun verzoek voldoende, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen, aan den bruidegom en de bruid afgevraagd, of zij elkander aannemen tot echtgenooten en getrouwelijk alle die pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn; waarop door elk hunner afzonderlijk een toestemmend en bevestigend antwoord zijnde gegeven: verklaren wij in naam der wet, √ dat

Wilhelmus Bezie en Maria Schouten door het huwelijk vereenigd zijn. Waarvan wij acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Johannes Haasbeek, oud drie en vijftig jaren, sjouwer, Willem van Zaanen, oud twee en zeventig jaren, sjouwer, Andries Piket, oud vijf en zestig jaren, sjouwer en Elias van Lue, oud acht en vijftig jaren, arbeider, goede bekenden, allen wonende te Leiden.
En is deze acte, na gedane voorlezing, door ons en den bruidegom geteekend, verklarende de bruid en de getuigen niet te kunnen schrijven.

Aantekening op de akte:
√ Nadat door hen voor hun beider kinderen waren erkend en gewettigd 1e Een kind alhier geboren den vier en twintigsten December achttien honderd een en zestig en ingeschreven in de geboorteregisters dezer gemeente van dat jaar subnumero veertien honderd zes en zestig onder den voornaam van Willem. 2e Een kind alhier geboren den veertienden December achttien honderd zeven en zestig en ingeschreven in de geboorteregisters dezer gemeente van dat jaar subnumero veertien honderd zeven en tachtig onder den voornaam van Maria.
   Bewerking overlijdensakte 02-03-1886,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 5007 overlijden 1886 akte nr. 207.
In het jaar een duizend acht honderd zes en tachtig den tweeden der maand Maart des voormiddagste half twaalf uren, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Leiden verschenen: Hendricus Jacobus van Ooijen, bekende van de overledene oud zes en twintig jaren, oppasser, wonende te Leiden en Adrianus Niehot, bekende van de oveledene oud zes en vijftig jaren, sjouwer, wonende te Leiden, welke ons verklaard hebben, dat op den acht en twintigsten Februari achttien honderd zes en tachtig des avonds te negen uren, binnen deze gemeente overleden is:
Wilhelmus Bezie,
oud acht en vijftig jaren, mandenmaker, geboren te Leiden in het jaar achttien honderd zeven en twintig, gewoond hebbende te Leiden, gehuwd met Maria Schouten, weduwnaar van Maria Heijmans, zoon van Wilhelmus Bezie en Sara Noordeloos, beiden overleden.
En is deze akte na gedane voorlezing door ons en de declaranten geteekend.