Terug naar kaart

Documenten Maria Sophia Moote:

   Bewerking geboorteakte 24-11-1837,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4698 geboorten 1837 akte nr. 1282.
In het jaar een duizend acht honderd zeven en dertig, den vier en twintigsten der maand November des middags ten twaalf ure, is voor ons Wethouder der Stad Leyden, gecommitteerd tot het werk van den Burgerlijken Stand derzelve Stad, verschenen Hendrik Jan Moote oud een en dertig jaren, stalknecht wonende in de Kijfhoek Wijk 2 No. 118 welke ons heeft verklaard, dat Maria Elisabeth Diemel, zijne huisvrouw op den twee en twintigsten November achttien honderd zeven en dertig, des nachts ten drie ure, bevallen is van een kind, van het vrouwelijk geslacht, aan hetwelk hij bij deze geeft de voornamen van
Maria Sophia
De gemelde verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Jacobus de Ridder wonende op de St Jacobsgracht Wijk 2 No. 154 oud dertig jaren, verwer en van Gerard Bos wonende in de Raamsteeg Wijk 2 No. 186 oud vier en twintig jaren, voerman.
En hebben de declarant en de 2e getuigen, na gedane voorlezing, verklaard niet te kunnen schrijven de 1e heeft met ons geteekend
   Bewerking huwelijksakte 03-02-1864,
   Erfgoed Leiden en Omstreken: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 4855 huwelijken 1864 akte nr. 16.
In het jaar achttien honderd vier en zestig, den derden February des namiddags ten een ure, zijn voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Leyden, op het Raadhuis verschenen, Jacobus Franciscus Schouten, jongman, oud vier en twintig jaren, mandenmaker, geboren te Leyden, wonende aan de Uiterstegracht alhier, meerderjarige zoon van Pieter Schouten, mandenmaker, wonende aan de Uiterstegracht alhier, en van Elisabeth Roelandsche, overleden. Zijnde de vader alhier tegenwoordig en toestemmende. Overleggende zijne geboorteacte, de doodacte zijnen moeder en het Certificaat van voldoening aan de wet op de Nationale Militie, en Maria Sophia Moote, jongedochter, oud zes en twintig jaren, zonder beroep, geboren te Leyden, wonende in de Barbarasteeg, meerderjarige dochter van Hendrik Jan Moote, overleden, en van Maria Elisabeth Diemel, zonder beroep, mede alhier in de Barbarasteeg woonachtig alhier tegenwoordig en toestemmende. Overleggende hare geboorteacte en de doodacte van haren vader

welke ons verzocht hebben, het door hen voorgenomen huwelijk te voltrekken, waarvan de afkondigingen voor de hoofddeur van het Raadhuis zijn geschied, namelijk de eerste den vier en twintigsten January en de tweede den een en dertigsten January dezes jaars, beiden des middags ten twaalf ure.
Geene verhindering tegen het gemelde huwelijk ter onzer kennis zijnde gebragt, hebben wij, aan hun verzoek voldoende, in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen, aan den bruidegom en de bruid afgevraagd, of zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouwelijk alle die pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn; waarop door elk hunner afzonderlijk een toestemmend en bevestigend antwoord zijnde gegeven; verklaren wij in naam der wet, dat

Jacobus Franciscus Schouten en Maria Sophia Moote door het huwelijk vereenigd zijn. Waarvan wij acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Jacobus Schouten, oud drie en vijftig jaren, mandenmaker, oom van den bruidegom, Johannes Honsbeek, oud zeven en veertig jaren, sjouwer, Johannes de Haas, oud acht en dertig jaren, mandenmaker en Hendrik de Haas, oud dertig jaren, schoenmaker, goede bekenden, allen wonende te Leyden.
En is deze acte, na gedane voorlezing, door ons, den bruidegom, de bruid en den laatsten getuige geteekend, verklarende de vader van den bruidegom, de moeder van de bruid en de overige getuigen niet te kunnen schrijven.
   Bewerking huwelijksakte 17-06-1880,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Amsterdam huwelijken 1880 akte nr. 1174.
Op heden zeventien Juni Achttien honderd Tachtig, zijn voor ons ondergeteekende Ambtenaar van den Burgerlijken Stand van Amsterdam, in het huis der Gemeente, verschenen, ten einde een Huwelijk aan te gaan Willem Hendrik Vaarhoudt, winkelier, geboren te Steenwijk, wonende alhier oud acht en veertig jaren, weduwnaar van Printje Steffens, meerderjarige natuurlijke zoon van Maria Hendrika Vaarhoudt, overleden, ter eenre en Maria Sophia Moote, zonder beroep, geboren en wonende te Leiden, oud twee en veertig jaren, weduwe van Jacobus Franciscus Schouten, meerder jarige dochter van Hendrik Jan Moote, overleden en Maria Elisabeth Diemel, zonder beroep, wonende te Leiden ter andere zijde.

De beide afkondigingen tot dit Huwelijk zijn onverhinderd geschied, alhier en te Leiden den dertigsten Mei laatstleden en zesden dezer.
Voorts zijn aan ons overgelegd, ten eersten: de geboorte akten der verloofden, ten tweeden: de doodakten hunner vorige echtgenooten.
Waarna wij hun hebben afgevraagd of zij elkander aannemen tot Echtgenooten, en getrouwelijk alle de plichten zullen vervullen, welke door de Wet aan den Huwelijken Staat verbonden zijn: hetwelk door hen. uitdrukkelijk met JA, beantwoord zijnde, hebben wij in naam de Wet uitspraak gedaan, dat zij door het huwelijk aan elkander zijn verbonden.

In tegenwoordigheid van: Cornelis van de Raaij, sigarenmaker, oud vijftig, Bart Dirks, werkman, oud vier en zeventig, Bernard Hendrik Hischmöller, sigarenmaker, oud vijf en dertig en Jacobus Pieters, Schoenmaker, oud negen en veertig jaren, wonende allen alhier.
En is hiervan opgemaakt deze Akte, welke na voorlezing, door de Komparanten, de getuigen en ons is onderteekend. uitgezonderd de echtgenoot, die verklaarde niet te kunnen schrijven.
   Bewerking overlijdensakte 27-05-1910,
   Stadsarchief Delft: nr. 15 burgerlijke stand Delft inv.nr. 626 overlijden 1910 akte nr. 258.
Heden den zeven en twintigsten Mei negentien honderd tien verscheen voor mij ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Delft; Johannes Paulus Cornelis Spendel bedienaar van begrafenissen oud twee en zeventig jaren en Arie Marinus van der Lee oud drie en veertig jaren gemeentebode wonende beiden alhier die verklaarden dat op den zes en twintigsten dezer des voormiddags ten half acht ure in de gemeente Delft is overleden
Maria Sophia Mooten,
zonder beroep geboren te Leiden wonende alhier oud twee en zeventig jaren, weduwe van Jacobus Franciscus Schouten, dochter van Hendrik Jan Mooten en van Maria Elisabeth Diemel beiden overleden.
Waarvan akte welke overeenkomstig de wet is voorgelezen.