Terug naar kaart

Het verhaal van Abraham Schouten

Abraham Schouten, ziet het levenslicht op 12 september 1877 op de Uiterstegracht te Leiden. Hij is het eerste kind van de mandenmaker Joris Schouten en van Maria Susanna van den Berg.
In tegenstelling tot veel familieleden kiest hij niet voor het vak van mandenmaker, maar volgt een opleiding tot smid en later tot electromomteur. Van af zijn twaalfde jaar brengt hij het vak van smid in de praktijk bij de firma Langezaal, indertijd gevestigd aan de Hooigracht. Dat lijkt hem bevallen te zijn want hij blijft daar lange tijd werkzaam.
Daarna volgen nog betrekkingen bij de N.V. Koninklijke Grofsmederij, tot in 1910 en daarna bij de machinefabriek Langezaal en Inniger. het bedrijf waar hij in november 1945 beloond zal worden voor zijn 35-jarig werknemerschap.
Niet zo onterecht, gedurende de oorlogsjaren heeft hij, ook om aan het werk te bljven, meegewerkt aan het ontwerpen en vervaardigen van onder andere de afgebeelde lamp.
Alles bij elkaar een werkzaam leven van zo'n 60 jaar, waar in 1949 op een leeftijd van 72 jaar een einde komt.

Op 23 november 1898 trouwt Abraham te Leiden met de op 5 juni 1878 in de Diefsteeg te Leiden geboren Theresia Helena Maas, dochter van de kleermaker Hermanus Adrianus Maas en van Helena Margaretha van der Burg. Een vruchtbaar huwelijk. In een periode van 18 jaar worden maar liefst 13 kinderen geboren, 7 jongens en 6 meisjes. Vier van hen hebben het niet getroffen, zij overlijden reeds op een zeer jonge leeftijd.

Abraham en Theresia op de foto ter gelegenheid van hun 55-jarig huwelijksfeest in november 1953.
Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken: Krantenarchief, Leidse Courant van 07-11-1953.


Op het tijdstip dat bovenstaande foto wordt genomen, wonen zij alweer een kleine 14 jaar op het adres Marnixstraat 17 in Leiden. Het huis waarin Theresia van af het begin een sigarenwinkel runt. Na, zeg maar zijn pensionering, een activiteit die zij samen verrichten. Misschien geen erg lucratieve bedrijvigheid, maar de inkomsten uit de winkel zijn meer dan welkom als aanvulling op, zoals hij het zelf noemt: "We trekken van de Noodwet, maar dat is geen vetpot".

De 60-jarige viering van hun huwelijk komt niet meer binnen bereik. Theresia overlijdt na een lang ziekbed op 13 januari 1957 op een leeftijd van 78 jaar. Na haar overlijden neemt Abraham zijn intrek in Huize "Sint Maarten" het complex bejaardenwoningen aan de Raamsteeg met de ingang op de Sint Jacobsgracht 1. Hij overleeft Theresia nog een anderhalf jaar. Voor hem komt op die plek het einde op 82-jarige leeftijd op 6 juli 1959.


Dat het inkomen ook voor zijn pensionering geen vetpot was mag blijken uit de loonlijst uit 1920 van de firma Langezaal & Inniger:
Een deel van de loonlijst uit 1920 waarop Abraham en zijn zoon Hermanus Adrianus [Herman] worden vermeld. De loonlijst is een uittreksel uit het boekje gepubliceerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de firma Langezaal & Inniger.
Beschikbaar gesteld door Bram Schouten.