Terug naar kaart

Het verhaal van Theresia Helena Schouten-Maas

Op 5 juni 1878 wordt om half negen 's avonds in de Diefsteeg te Leiden Theresia Helena Maas geboren, dochter van de kleermaker Hermanus Adrianus Maas en van Helena Margaretha van der Burg. Over haar jeugd is vrijwel niets bekend.
Op 23 november 1898 trouwt zij te Leiden met de op 12 september 1877 op de Uiterstegracht te Leiden geboren smid Abraham Schouten zoon van de mandenmaker Joris Schouten en van Maria Susanna van den Berg.

Een vruchtbaar huwelijk. In een periode van 18 jaar worden maar liefst 13 kinderen geboren, 7 jongens en 6 meisjes. Vier van hen hebben het niet getroffen, zij overlijden reeds op een zeer jonge leeftijd.

Abraham en Theresia op de foto ter gelegenheid van hun 55-jarig huwelijksfeest in november 1953.
Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken: Krantenarchief, Leidse Courant van 07-11-1953.


Op het tijdstip dat bovenstaande foto wordt genomen, wonen zij alweer een kleine 14 jaar op het adres Marnixstraat 17 in Leiden. Het huis waarin Theresia van af het begin een sigarenwinkel runt. Na, zeg maar zijn pensionering, een activiteit die zij samen verrichten. Misschien geen erg lucratieve bedrijvigheid, maar de inkomsten uit de winkel zijn meer dan welkom als aanvulling op, zoals Abraham het zelf noemt: "We trekken van de Noodwet, maar dat is geen vetpot".

De 60-jarige viering van hun huwelijk komt niet meer binnen bereik. Theresia overlijdt na een lang ziekbed op 13 januari 1957 op een leeftijd van 78 jaar. Na haar overlijden neemt Abraham zijn intrek in Huize "Sint Maarten" het complex bejaardenwoningen aan de Raamsteeg met de ingang op de Sint Jacobsgracht 1. Hij overleeft Theresia nog een anderhalf jaar. Voor hem komt op die plek het einde op 82-jarige leeftijd op 6 juli 1959.