Terug naar kaart

Documenten Gerrit Jan van der Leest:

   Bewerking geboorteakte 11-12-1890.
   Groninger Archieven: burgerlijke stand Winschoten geboorten 1890 akte nr. 244.
In het jaar duizend acht honderd en negentig, den Elfden December, is voor ons ondergeteekende Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Winschoten, Provincie Groningen, verschenen: Jan van der Leest oud twintig jaren, van beroep Sigarenmaker, wonende te Winschoten, dewelke heeft verklaard, dat op den Tienden December des jaars duizend acht honderd en negentig, des namiddags te acht uur, binnen deze Gemeente, een kind is geboren van het mannelijk geslacht, aan hetwelk de voornamen
Gerrit Jan gegeven zullen worden;
van welk kind comparant verklaarde vader te zijn en moeder Geessien Wieringh, zonder beroep gehuwde lieden, wonende te Winschoten. En is deze aangifte en verklaring geschied in tegenwoordigheid van Hannes van Dijk oud acht en twintig jaren, van beroep sigarenmaker wonende te Winschoten en van Pieter Schambach, oud acht en twintig jaren, van beroep sigarenmaker wonende te Winschoten als daartoe door den belanghebbende gekozene getuigen.
En is deze akte, na voorlezing, door de getuigen en ons geteekend. Uitgezonderd door den comparant die verklaarde niet te kunnen schrijven als zulks niet hebbende geleerd.
   Bewerking huwelijksakte 03-11-1915,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Haarlem huwelijken 1915 akte nr. 508.
Op heden den derden November Negentien honderd Vijftien, zijn voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem, in het huis der gemeente verschenen tot het aangaan van een huwelijk, waarvan de bij de wet gevorderde afkondiging alhier heeft plaats gehad op den drie en twintigsten der vorige maand, Gerrit Jan van der Leest oud vier en twintig jaren, geboren te Winschoten, sigarenmaker, wonende alhier, meerderjarige zoon van Jan van der Leest, sigarenmaker en van Geessien Wieringh, zonder beroep, wonende beiden te 's-Gravenhage. En Elisabeth Catharina Schouten, oud zeven en twintig jaren, geboren te Leiden, zonder beroep, wonende alhier, binnen de laatste zes maanden te Leiden, meerderjarige dochter van Adrianus Schouten, granietwerker en van Pietje Riethoven, zonder beroep, wonende beiden te Leiden. Door hen zijn aan ons overlegd: hunne geboorte-akten. Afschriften van processen-verbaal waaruit blijkt dat door den kantonrechter te Haarlem tusschenkomst is verleend ter bekoming van toestemming van de ouders van Bruidegom en Bruid, een certificaat waaruit blijkt dat ook te Leiden de afkondiging zonder stuiting heeft plaats gehad.

Daarna hebben wij hun in het openbaar afgevraagd of zij elkander aannemen tot echtgenooten, en getrouw al de plichten zullen vervullen die door de Wet aan den Huwelijken staat verbonden zijn, hetgeen door hen toestemmend beantwoord is, en daarop in naam der Wet verklaard dat zij door den echt aan elkander zijn verbonden,

in tegenwoordigheid van Christiaan Johannes Steenkist, oud drie en twintig jaren, sigarenmaker, en Jan Kuiper, oud acht en dertig jaren, los werkman, wonende beiden alhier.
Hiervan is door ons opgemaakt deze akte, die na voorlezing door de comparanten, de getuigen en ons is onderteekend.

Aantekening op de akte:
Bij vonnis van de Arrondissements Rechtbank te 's-Gravenhage den drie en twintigsten Maart negentien honderd twee en twintig gewezen, is het huwelijk tusschen Gerrit Jan van der Leest en Elisabeth Catharina Schouten door echtscheiding ontbonden verklaard.
Haarlem een en twintig September negentien honderd twee en twintig. De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand.
   Oproep ter verschijning,
   Koninklijke Bibliotheek: Krantenarchief, dagblad Het Vaderland van 17-09-1921.
   Scheidingsadvertentie,
   Koninklijke Bibliotheek: Krantenarchief, Nederlandse Staatscourant 1922 nr. 185 van 18-09-1922.
   Bewerking scheidingsakte 21-09-1922,
   Noord-Hollands Archief: burgerlijke stand Haarlem huwelijken 1922 akte nr. 628.
Op heden den een en twintigsten September Negentien honderd twee en twintig, is aan ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem door Elisabeth Catharina Schouten, zonder beroep, wonende te Leiden ter inschrijving ingezonden eene expeditie van een vonnis den drie en twintigsten Maart Negentien honderd twee en twintig door de Arrondissements-Rechtbank te 's-Gravenhage bij verstek gewezen, waarbij door echtscheiding is ontbonden verklaard het op den derden November Negentien honderd vijftien te Haarlem voltrokken huwelijk tusschen Gerrit Jan van der Leest, sigarenmaker, zonder bekende woon- of verblijfplaats in het Koninkrijk, en Elisabeth Catharina Schouten, vorengenoemd. Hierbij is tevens gevoegd eene verklaring van den Griffier van de Arrondissements-Rechtbank te 's-Gravenhage van den achtsten September Negentien honderd twee en twintig, houdende dat tegen dit vonnis geen verzet in de daartoe bestemde, ter griffie dier Rechtbank gehoden wordende registers, is aangeteekend.
Hiervan is door ons opgemaakt en onderteekend deze akte.
   Bewerking huwelijksakte 04-04-1923,
   Tresoar: nr. 1002 burgerlijke stand Leeuwarden inv.nr. 3648 huwelijken 1923 akte nr. 62.
Heden vier April negentien honderd drie en twintig, zijn voor mij Ambtenaar van den burgerlijken stand van Leeuwarden verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan: Gerrit Jan van der Leest, gescheiden van echt van Elisabeth Catharina Schouten, oud twee en dertig jaren, sigarenmaker, geboren te Winschoten, wonende te Leeuwarden, meerderjarige zoon van Jan van der Leest, sigarenmaker en van Geessien Wieringh, zonder beroep, echtelieden wonende te 's-Gravenhage; en Klaasje Jonkman, gescheiden van echt van Willem Kist, oud vier en twintig jaren, werkster, geboren in de gemeente Zuidwolde, wonende te Leeuwarden, meerderjarige dochter van Hendrik Jonkman, landbouwer en van Femmechien Hoekman, zonder beroep, echtelieden, wonende te Zuidwolde, provincie Drenthe.
De ouders der bruid hebben blijkens hierbij overgelegde akte, opgemaakt door den Ambtenaar van den burgerlijken stand der gemeente Zuidwolde, hunne toestemming tot dit huwelijk verleend.

De afkondiging tot dit huwelijk is onverhinderd geschied, alhier den vier en twintigsten Maart dezes jaars.
Ik heb bruidegom en bruid afgevraagd of zij elkander nemen tot echtgenooten en getrouwelijk alle de plichten zullen vervullen, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn. Nadat deze vragen door hen bevestigend beantwoord werden, heb ik, in naam der wet, uitspraak gedaan, dat zij door het huwelijk aan elkander zijn verbonden.

Als getuigen waren tegenwoordig: Willem Arnoldus van Gelderen, oud drie en dertig jaren, sigarenmaker en Johannes Fredericus Nijdam, oud twee en twintig jaren, sigarenmaker, beiden wonende te Leeuwarden.
Waarvan akte, welkke overeenkomstig de wet is voorgelezen.