Terug naar kaart

Het verhaal van Arij Jacobsz Schouten

Arij werd als Arent Jacobsz Schouten te Schiedam op 04-02-1632 gedoopt als zoon van Jacob Gerritsz Schouten en Geertgen Theunisdr Sluijs. Over zijn jeugd is (nog) niets bekend, behalve dat hij via een opleiding tot metselaar in de voetsporen van zijn vader trad.

Uit: Jan en Kaspar Luiken, "Spiegel van het menselyk bedrijf", Amsterdam 1694.
Op 21 mei 1657 trad Arij te Delfshaven in het huwelijk met de daar geboren Maartje Cornelisdr, een dochter van Cornelis Aris Boom en Annetje Hermans. Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren, waarvan de eerste twee te Schiedam.
De geboorte van het eerste kind, een dochter, bracht niet veel vreugde, reeds op 8 juli 1658 werd zij te Schiedam begraven.

Vóór januari 1660 verhuist het gezin naar Leiden, waar Arij op 23 maart 1663 tot burger van Leiden wordt aangenomen. Hij zet daar ook voort wat hij mogelijk reeds eerder in Schiedam was begonnen; het kopen en verkopen van onroerend goed. Blijkens de bonboeken van Leiden bezat of huurde Arij een vijftal panden, alle gelegen binnen de uitbreidingen van de stad die in deze jaren plaatsvond.
Vast staat dat Arij is overleden vóór februari 1672, de datum waarop zijn moeder haar testament liet opmaken, zijn begrafenis had waarschijnlijk plaats op 21-03-1671 te Schiedam, deze informatie is nog niet bevestigd door een oorspronkelije bron.

Bronnen:
Genealogie familie Hollebeek,
Genealogie in Leiden,
Erfgoed Leiden en Omstreken,