Petrus Johannes, Piet, wordt op 7 april 1886 in de Kolfmakersteeg te Leiden geboren als het zesde kind van de koekbakker Petrus Johannes Schouten en van Anthonia Petronella Blom.
Op 29 juli 1902 treedt hij, 16 jaar oud, in dienst bij het Leidsch Dagblad, toen gevestigd in de Doezastraat te Leiden.
Een bedrijf, waar hij van jongmaatje via hand- en typograafzetter opklimt tot een der bekwaamste Linotype-zetters (machinezetters) van de afdeling. In de woorden van de directeur: "... zich ontwikkeld tot wellicht een der beste typograaf-zetters welke in het land te vinden zijn".
Op 8 oktober 1911 trouwt Piet met de 22-jarige Anna, de op 6 april 1889 in de Blansjaar- of Bethlehemspoort geboren dochter van de metaaldraaier Hendrik Johannes van der Heemst en van Jannetje Catharina van Zonneveld. Een huwelijk waaruit drie kinderen, twee zonen en een dochter, worden geboren.
Piet wordt door zijn omgeving beschreven als een rustige werker, die zonder enige ophef en wars van alles wat zijn persoon in diskrediet kan brengen zijn weg gaat. Daarnaast worden zijn collegialiteit en zijn vermogen om altijd "de juiste toon" te vinden genoemd. Dat betekent allerminst dat Piet ook een rustig leven leidt. Hij is een actief lid van de "Vereeniging tot bevordering der Gezondheid in de Grafische Vakken" en wordt in december 1922 bestuurslid van de woningbouwvereniging "Ons Belang".
Zijn grote belangstelling voor, en kennis van de volkshuisvesting, leidde er toe dat hij in 1932 werd belast met de leiding over het secretariaat van deze vereniging. Een functie die hij blijft vervullen tot aan zijn overlijden.
Dat ook een goedgevuld en blijkbaar gelukkig leven zijn dieptepunten kent blijkt in 1955. Onverwacht overlijdt Anna na een kort ziekbed op 26 juli. Ook is het Piet niet gegeven om na 1959, na ruim 57 jaar werkzaam te zijn geweest, lang van zijn pensioen te genieten. Binnen anderhalf jaar, op 2 augustus 1960, komt ook hij te overlijden.