Terug naar kaart

Het verhaal van Geertgen Theunisdr Sluijs

De in Schiedam geboren Geertgen of Geertje is een dochter van Theunis Arents Sluijs en Maertgen Willems.
Op 29 juli 1623 gaat zij in de Hervormde Kerk te Schiedam in ondertrouw met de metselaar Jacob Gerritszn Steen, toen of later ook bekend als Jacob Gerritsz Schouten. Uit dit huwelijk worden minstens 7 kinderen geboren waarvan er in 1672 in ieder geval nog drie in leven zijn.

Al kort na het overlijden van Jacob in 1661 koopt zij voor 500 gulden een woning aan de Lange Achterweg. het is aannemelijk dat zij deze woning voor bewoning door haarzelf heeft aangeschaft.

Als weduwe maakt Geertje Thonisdr op 16-feb-1672 haar testament op, waarin zij tot haar erfgenamen benoemt haar drie kinderen Theunis Jacobsz. Sluijs, Arent Jacobsz. Schoute en Geertje Jacobsdr., elk voor een gerecht derde part, onder conditie echter, dat deze erfgenamen gehouden zijn uittereiken aan Cornelis Gerritsz. Schoute, zoon van Gerrit Jacobsz. Schoute een somma van 20 gulden, aan de drie nagelaten kinderen van haar overleden dochter Volckje Jacobsdr. ieder gelijke 20 gulden en aan de twee nagelaten kinderen van Arent Jacobsz.Schoute ieder 20 gulden, te zamen makende 120 gulden. Ze ligt dan ziek te bed.

Twee jaar later, op 30-jan-1674 en nog steeds ziek te bed, brengt ze een kleine beperking aan in haar testament. Ze bepaalt dat haar erfgenamen met namen Theunis Jacobsz. Sluijs, Arent Jacobsz. Schoute en Geertje Jacobsdr. aan Cornelis Gerritsz. soone van Gerrit Jacobsz. Schoute in plaats van 20 niet meer dan 10 gulden zullen uitkeren, aan de nagelaten kinderen van Volckje Jacobsdr. in plaats van 60 gulden slechts 10 gulden uittekeren, enz.

Na haar overlijden op 11 februari 1674 werd Geertgen op dezelfde dag begraven in de Nederlands Hervormde Kerk te Schiedam. Tegen een aan de kerk betaalde huur van maar liefst 10 gulden.

De Grote of Sint Jans Kerk te Schiedam.

De Grote of Sint-Janskerk in Schiedam is een driebeukige hallenkerk, die werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk had gestaan. De bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen. Tijdens de Reformatie kwam de van oorsprong katholieke kerk in handen van de protestanten. De kerk wordt gebruikt door de 'Protestantse Gemeente te Schiedam' die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland.

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.
Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Bij het herstel werd de kerk uitgebreid, onder andere bouwde men de noorderzijbeuk, de huidige waag. In 1434 werd, ter nagedachtenis aan Liduina van Schiedam, de Liduinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip aangebouwd.
Het interieur is vroeg renaissance, maar de preekstoel dateert nog van voor de Reformatie. De orgelkas die uit circa 1550 dateert werd gebouwd door Hendrik Niehoff, telg uit de bekende orgelbouwerfamilie Niehoff.



Bronnen:
Oud Rechterlijk Archief Schiedam, bewerkt door H.J. van der Waag.
Gemeentearchief Schiedam:
   Ontvangsten en uitgaven van de Nederlands Hervormde Kerk 1645-1677, bewerkt door A. van der Tuijn.
   Begraven van de doden in de kerk, bewerkt door A. van der Tuijn.
Genealogische website van de familie Hollebeek.
wikipedia.nl