Terug naar kaart

Het verhaal van Jacobus Cornelis Uljee

Jacobus Cornelis (Kees) wordt op 27 juni 1901 te Oud Ade, gemeente Alkemade, geboren als zoon van de banketbakker Johannes Petrus Uljee en van Adriana van Rijn. Hij is al van af jonge leeftijd als banketbakker werkzaam in het bedrijf van zijn vader.

Op 30 april 1924 trouwt hij te Leiden met de 20-jarige Jacoba Schouten, de op 29 oktober 1903 te Leiden geboren dochter van de dekenstrijker Adrianus Schouten en van Pietje Riethoven. Direct na hun huwelijk verhuist Jacoba naar Oud Ade.
Uit het huwelijk zullen 8 kinderen worden geboren, waarvan een levenloos en een dochter die reeds na 20 dagen overlijdt.

De voormalige bakkerij in Oud Ade. Foto familiearchief Klein-Eyckenstein.
Een juiste datum is niet bekend, maar ergens tussen 1924 en 1937 neemt Koos de bakkerij over van zijn vader. Geen gelukkige periode voor het bedrijf.
Advertentie uit het Leidsch Dagblad van 14-10-1937. De grote recessie, de periode van geldontwaarding en veel armoede ná 1929, doet hem waarschijnlijk de das om. Waarbij zal hebben meegespeeld, dat de toch kleine bevolkingsomvang in Oud Ade en de directe omgeving, onvoldoende was om een banketbakkerij financieel aantrekkelijk te kunnen laten draaien.
Het leidt er in ieder geval toe dat Koos in oktober 1937 failliet wordt verklaard. Een faillissement dat in juni 1939, door het verbindend verklaren van de 'uitdelingslijst' wordt opgeheven.
De slechte financiële situatie van de familie Uljee weerhoudt hen er niet van om het 40-jarig huwelijksjubileum van Koos' ouders uitbundig te vieren, iets waarvan onderstaande foto een duidelijk beeld geeft.

Een familiefoto gemaakt op het huwelijksfeest van Johannes Petrus Uljee en Adriana van Rijn, vooraan in het midden. Van de overige personen is niet duidelijk wie het zijn. Foto familiearchief Klein-Eyckenstein.
Inmiddels is de familie, waarschijnlijk door het verlies van de woning in Oud Ade, in 1938 verhuist naar Leiden, eerst naar de Herenstraat en later naar de Lage Rijndijk. Ook wordt het dan stil wat informatie betreft. Tot 1961 wanneer zij vertrekken naar Alkmaar, waar Koos een betrekking vindt als winkelbediende.

Meerdere verhuizingen volgen daarna: Zijn vrouw Jacoba overlijdt op 3 juli 1981 te Amsterdam, een lot dat Koos zelf treft op 3 december 1988. Hij verblijft dan in het verzorgingshuis "Overduin" te Katwijk aan Zee.