Terug naar kaart

Het verhaal van Jan Schouten

Over Jan Schouten, droogscheerder, en zijn echtgenote Grietje Smits zijn nog veel zaken niet duidelijk. Zijn geboorteplaats is nog niet gelokaliseerd, haar gegevens nog niet gevonden in Weert en hun vier bekende kinderen zijn 'zoek'. Van één van hen is wel de naam bekend, Johannes, mogelijk gedoopt te Amsterdam, door zijn huwelijk te Leiden.
Dat er minimaal vier geboren moeten zijn is afgeleid uit de opmerking bij het tweede huwelijk van Grietje, op de ondertrouwakte uit 1694 is namelijk aangetekend dat zij op dat moment vier kinderen heeft.

Deze tussen 1681 en 1693 geboren, op dat moment onmondige (minderjarige) kinderen, zullen na het overlijden van Jan in 1693 onder voogdij zijn geplaatst, daar is echter nog niets van teruggevonden in de archieven van Leiden. Onbekend is van drie van hen of en hoelang zij na 1694 nog in leven zijn geweest.

Grietje krijgt uit het huwelijk met Melchior Groothuijsen vier kinderen waarvan er drie vroegtijdig overlijden. Slechts een van hen: Catharina leeft nog wanneer Grietje in 1705 overlijdt.
In het voogdenboek 155-2 is dat als volgt opgetekend:

voogdenboek: Catharina Groothuisen

bewerking:
Jan Verheyen laackenwerker, Neeff, en Gerrit ...x, laackenwerker, gebeden Vriend, zijn Voogden gesteld over Catrijn, oud zeven jaaren of daaromtrent,
enige nagelaten minderjarige dochter van Grietgen Smits, gewonnen bij Melchior Groothuijs.

Comparreerenden hebben de voorschreve voogdije aangenomen en aan H:H: Weesmeesteren op den 21e Oct: 1705 eed gedaan.
Den voornoemde Boedel is ten zelven dagen gerepudieerd.

Dat Johannes een zoon is van Jan en Grietje ia afgeleid uit de gegevens op zijn ondertrouwakte waarbij Melchior Groothuijsen wordt vermeld als zijn schoonvader en op de ondertrouwakte van die laatste de vermelding: "Grietje Smits weduwe van Jan Schoute".

Hopelijk worden er in de toekomst meer van zulke verwijzingen gevonden, waardoor een completer beeld van het gezin kan worden gegeven.