Terug naar kaart

Het verhaal van Adrianus (Janus) Schouten.

Het verhaal van Janus begint op 9 september 1842 wanneer aangifte wordt gedaan van zijn geboorte op 8 september. Hij wordt daarin genoemd als de natuurlijke zoon van Josina Schouten, op dat moment ongehuwd, zonder beroep en dertig jaren oud.
Daarnaast wordt hij vermeld in het bevolkingsregister over de periode 1854-1861 op het adres Kruisstraat 14, daarin wordt overigens geen Josina Schouten genoemd.
Erfgoed Leiden en Omstreken,: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 1148 bevolkingsregister Leiden 1854-1861 folio 238.
De Josina Schouten die wel bekend is, is gehuwd met Paulus Koolen, die vermeld wordt als getuige bij de geboorte van Janus, maar deze Josina is in 1842 niet ongehuwd en ook een stuk ouder dan 30 jaar, zij is geboren in 1802 en bovendien baart zij op 25 januari 1843 een dochter, het is dus vrijwel onmogelijk dat zij de moeder kan zijn.
Verder worden op dit adres genoemd de drie zussen: Jansje (Moet zijn Jannetje), Jacoba en Maria Schouten allen dochters van Adrianus Schouten, die ook wordt genoemd als getuige bij de geboorte van Janus, en de in 1855 geboren zoon van Maria, ook een Adrianus. Deze inschrijving dateert van na de dood van hun vader in 1853 waarvan ook een eerdere inschrijving op dit adres bekend is.
Erfgoed Leiden en Omstreken,: nr. 0516 burgerlijke stand Leiden inv.nr. 1149 bevolkingsregister Leiden 1854-1861 folio 309.
Ook op dit blad zijn weer de nodige onjuistheden te vinden: Jannetje wordt hier Johanna genoemd en Janus komt voor met twee verschillende geboortedatums, namelijk 8 september 1843 en 8 september 1849, geboorten die niet terug te vinden zijn in de geboorteregisters van Leiden. ook een aantal van de andere genoemde gegevens kloppen niet met dat wat reeds bekend is.
Ook het vermelden van Adrianus, de zoon van Maria Schouten, zijn geboorte en zijn overlijden in april 1855, is vermoedelijk een foute bijschrijving, dat overlijden had op de nieuwere registratie moeten gebeuren, waar zijn geboorte reeds eerder was ingevuld.

Gelet op het bovenstaande is het zonder meer aannemelijk dat, ondanks de onduidelijkheden, Adrianus en Janus dezelfde persoon zijn. Daarmee zijn zijn gegevens wel gevonden, maar is nog niet bekend waar zijn moeder Josina is gebleven. Zij komt noch in het bevolkingsregister voor, noch is zij terug te vinden in de geboorte- of overlijdensregisters van Leiden. Wat echter wel vaststaat is dat Adrianus in december 1857 mee verhuist naar de Middelstegracht met Jannetje Schouten en haar kersverse echtgenoot Abram Barent Hofkiens. Het adres waar hij in ieder geval tot aan zijn huwelijk in 1870 zal blijven wonen.

Daarnaast is het een feit, dat de genoemde Johanna en Jansje identiek zijn met Jannetje. Waardoor in ieder geval gesteld mag worden dat Jannetje de pleegmoeder kan zijn van Janus. Maar, de verschillende naamsvormen, foutief ingevulde gegevens of mogelijk synoniemen, de gezinssamenstelling zoals die voorkomt in het bevolkingsregister, het ontbreken van gegevens over Josina, het reeds bestaan van een "andere" Josina en de leeftijd van Jannetje in september 1842, zij is dan dertig jaar en woont in de Vrouwenkamp, lijkt in ieder geval voldoende aan wijzingen op te leveren om te concluderen dat Josina en Jannetje dezelfde persoon zijn. Een vermoeden dat nog versterkt wordt door het familieverband dat ook terugkomt bij de getuigen bij de aangifte van de geboorten van zijn kinderen.

Daarmee is Janus wel gelokaliseerd, maar zijn levensverhaal moet dan nog beginnen. Dat krijgt pas echt vorm wanneer de 28-jarige sigarenmaker op 30 november 1870 te Leiden trouwt met de dan een jaar oudere Maria Catharina Braggaar, de op 7 mei 1841 geboren dochter van Maria Catharina Braggaar en een onbekende vader.
Uit dit huwelijk worden in dertien jaar tijd zeven kinderen geboren, waarvan er twee niet ouder worden dan drie maanden.

De Kattenpoort aan de Clarensteeg, het adres van Adrianus en Maria in de jaren tachtig van de 19-eeuw.
Familiearchief Schouten in Leiden, maker onbekend.

Ondanks de lange inleiding is er over het verder leven van Janus nog weinig bekend, behalve dat hij behoorlijk gezond zal zijn geweest. Hij overlijdt op de, voor die tijd, hoge leeftijd van drie en tachtig jaar op 22 september 1925.
Een kunstje dat door zijn vrouw Maria nog verbetert wordt, zij overlijdt op zes en tachtig jarige leeftijd op 14 december 1927.
Hun gezondheid lijkt erfelijk, ook hun vijf kinderen die hun jeugd overleven bereiken allen een hoge leeftijd.